Kombu Çayı’nda Arayışlar

Kombu çayımızdaki farklı tadlar arayışımız çok eğlenceli geçti.

Agave şurubu ve hindistan cevizi  ile tatlandırdığımız  kombu çaylarımızın tadımı, evin
çoluk-çocuk tüm fertleri ile bir seremoniye dönüştü.

Organik hindistan cevizi şekerli çayımız sadece annem tarafından beğenildi. 🙂

Agave şuruplu olan ortalama puan aldı.

En çok beğenilen ise klasik usul şekerle yapılandı.

20170718_181812

Çocuklara gelince, hangisinden bir yudum içseler devamını istediler.
Onlara kombu olsun da ne olursa olsun.
Küçücük çocukların nasıl olup da kola sevdiklerini (aslında daha çok çocukların içmesine nasıl izin verildiğini) hep merak etmiştim.
Demek ki hafif asidik tatlar ve gazlı içecekler genel olarak seviliyormuş.
Yaşasın! çocuklarımız gazlı meşrubat içecekler ama zarar görmeyecekler, aslında daha doğrusu onlara faydalı olacak.

Nereden mi biliyorum?

Türkiyede kombu çayı ile ilgili bilimsel çalışma yok. (Ben rastlamadım. Bilen varsa ve paylaşırsa sevinirim)
Avrupa ve Amerika’da ise pek çok bilimsel makaleye konu olmuş hatta kanser dahil bir çok hastalıkla mücadele edecek güçte bir gıda olma ihtimali üzerinde çalışmalar yapılmış.

Seremoniye geri dönersek:

Toz şekerle yapılmış diğer kavanozları farklı katkılarla 2. fermentasyona bıraktık.
Küçük küçük cam şişelerde 8 varyasyon hazırladık. Kirazlı, çilekli, kayısılı, nektarinli, zencefilli, limonlu, erikli, zencefil+fesleğenli ve organik nar sulu.
(Tabii meyveler tarım ilacı kullanılmamış ya da organik tarımla üretilmişti)

20170718_180123
Meyveler, her bir şişeye küçük parçalar halinde eklendi.
Örnek vermem gerekirse 200 ml lik şişeye 1.5 kiraz, yarım erik, yarım kaysı gibi. Limonlu olana bir kaç damla limon suyu ve küçük bir dilim limon ekledik.
Nar suyunu ise şişeye 1 parmak kadar ekledik. Ve tümünü 48 saatlik ikinci bir fermentasyona tabi tuttuk.

20170718_183618

Sabırsızlıkla bekledikten sonra tam 48.saatte (5 dakika bile geçmesini beklemeye tahammül edemeden) ikinci bir tadım masası hazırladık.

20170720_183226

Ve sonuçlar: En çok zencefil+fesleğenli ile limonlu beğeni topladı.
Hatta limonlu tam puan aldı. Elbette bu tamamen damak zevki.
Belki kokusu daha yoğun olsa idi çilekliyi severdik ya da nektarin yerine mis kokulu şeftali olsaydı onu severdik. Ama ilk denemede bu ikisi revaçta idi.

20170718_18305120170718_18272620170718_182947

Bu arada “şeker” alternatifleri konusunda çalışmalarımız devam ediyor.
Yeni oluşan bebek mayalarla hemen ballı  ve pekmezli kombu çaylarımızı mayalayıp fermentasyona bıraktık. Şeker ve bal konusunda çok farlı fikir ve iddialar var.
Kimileri işlenmemiş çiğ balın antibiyotik özelliğinden dolayı mayayı bozacağını iddia ederken bir başkaları da şekerle balı karıştırmaktan ya da kaynamış suya balı katarak erittikten sonra oda sıcaklığına gelince mayalamaktan söz ediyor.

20170720_18420520170720_185306

Kombu çayı ile ilgili çok kapsamlı bir araştırma yayınlayan National Institutes of Health’e göre; bildiğimiz klasik şeker kullanılarak hazırlanan kombu çayı ile, şeker hastalarının organ fonksiyonlarında ciddi düzelmeler sağlandığı iddia ediliyor.
(Bu bilimsel makale gerçekten ilgi çekici ve belli bir metodoloji uygulanarak yapılan deney sonuçlarına dayanıyor. Biz tamamına yakınını tercüme ettik. Derleyip kısa zamanda yayınlayabileceğimizi umuyorum. İlgilenenler için linki burada )

Şeker konusunda içimize su serpildi doğrusu. Bilmiyorum biz de kaynar suya bal atarak yeni deneme yapar mıyız ama tatlandırma konusunda araştırmalarımıza devam edeceğiz. En azından yeni alternatif bulana kadar şekerle devam etmekte bir sıkıntı görmüyoruz artık.

Unutmadan; ikinci tadımda Mavili Kapı’nın misafirleri vardı.
Kendisi iyi tarım ve organik tarımı savunan, köylere gidip kendi doğal gübrelerini nasıl yapacaklarını sunumlar hazırlayarak anlatan, tıbbi aromatik bitkileri yaygınlaştırmak için köy köy gezip fidan dağıtan bir ziraat mühendisi.
Selahattin Yılmaz, eşi ile birlikte ziyarete geldiler. O da limonlu kombu çayına bayıldı.
Sebzelerimizi gezdik, meyve fidanlarımıza baktık. Tavsiyelerini dinledik.
Yeni projeler konuştuk. Güzel bir akşamdı bizim için.

Bir sonraki kombu yazısında taş mutfakta kombu çayının nasıl yapıldığını ve faydalarını anlatmaya çalışacağım.

Sağlıkla kalın, kombusuz kalmayın.
Sevgiler.

Işıl

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s